Zoals beloofd…

Ai…Dus daar zijn we weer zoals beloofd!

Het is siesta en a son faya! Iedereen haast zich om snel thuis te kunnen zijn en een lekkere patoe met eten op tafel te zien.

Jongoe… Met je benen omhoog op je balkon denk je terug aan je jeugd, aan toen je nog acht was. De leuke herinneringen komen naar boven en de bekende verhalen van Anansi. Die waren jullie al bijna vergeten he… “Anansi samen met zijn vrouw Akuba”. Hij was een koniman en wist altijd wel weg te komen met iets.

In onze eigen Sranan, waar al deze mooie verhalen nog steeds verteld worden. Elke ochtend om acht uur zie je de kinderen netjes gekleed in hun groen-witte uniform, want dan is het tijd voor de vlaggenparade. Vlaggenparade, daar moet je op tijd voor zijn, want if ie latie… da ie faya wreed! Erf harken, plastic zakjes prikken of buiten de klas zitten was je straf. Alle studenten en docenten staan klassikaal in volgorde. Van groot naar klein of van klein naar groot. De juffrouw of meester komt dan even checken of je netjes staat en niet staat te kletsen. Het wordt muisstil en er lopen vier kinderen naar de vlaggenmast. Twee jongens en twee meisjes, die met z’n vieren de vlag in orde maken om het omhoog te hijsen. Met volle borst wordt het volkslied gezongen: “Opo kondreman un ‘ opo, Sranangron e kari un…”. De schoolbel gaat en iedereen loopt twee aan twee naar de klassen. Toch probeer je als eerste je plek te vinden. Gezegend ben je als je langs de gang zit, want ie kan loekoe doro se. De lokalen zijn groot, met open ramen of soms zelfs geen ramen. Wie gaat er langs? Welke auto’s met de aller luidste sound… Ja mang, zo ging het en gaat dat nog steeds.

De lessen beginnen en het is “leestijd”. De juf wijst aan wie mag voorlezen en dan begint het: “Heel heel lang geleden… Anansi ben de!”

Van jong tot oud, een ieder kent wel een Anansitori. Ben jij er nog niet bekend mee? Vraag het maar aan een ieder die je tegenkomt of zij je alvast het een en ander kunnen bijbrengen over onze eigen Ba Anansi.

Nieuwsgierig naar nog meer? Tra wiki heb ik je nog veel meer te vertellen over ons heerlijk land!

Odi,
Charini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current day month ye@r *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress